tisdag 14 oktober 2014

Lymfödem


Igår var jag till en sjukgymnast/lymfterapeut för att kolla varför jag är så svullen. Tyvärr så visade det sig att att jag jag har fått lymfödem som jag var så orolig för innan operationen. Lymfödem är när en kroppsdel blir svullen pga att det samlas lymfvätska där. Det spänner, trycker och gör ont. Mitt ödem sitter i övre delen av benen, ljumskarna och nedre delen av magen. Det var ju ca 20% risk att jag skulle få det efter operationen så jag har hoppats på att inte få det. Och läkarna har viftat bort det och sagt att "det är inte så vanligt" och inte informerat så mycket om det. När jag blev svullen efter operationen så sa de att det berodde på den. När jag ifrågasatte om det kunde vara ödem så sa det bara. Ja det kan vara det, om inte svullnaden går ner så får du höra av dig. Ingen undersökning alls har det gjort! Jag trodde också till en början att det berodde på operationen men sen började jag tänka att tänk om det är ödem? Vad ska jag göra då?Jag började söka info på nätet och där stod det att ju tidigare man sätter in behandling desto bättre. Så jag ringde min läkare och kvävde att få bli kollad. Så igår var jag som sagt där. Sjukgymnasten var jättegullig och förklarade jättebra vad det innebär och hur vi ska behandla för att jag ska bli så bra som möjligt.

Jag kommer att få gå till henne varje dag under 2 veckor med start idag för att få manuellt lymfdränage/massage. Detta för att hjälpa lymfvätskan att hitta nya vägar och få ner svullnaden. Hon tog massa mått på benen och magen igår och om 2 veckor kommer hon ta nya mått för att se hur behandlingen har tagit. Då kommer hon även beställa kompressionsstrumpor/byxor till mig som jag kommer få ha livet ut.

Den största frågan till henne var. Kommer jag kunna springa igen? Och tyvärr så kan hon inte garantera detta. När jag fick reda på det så blev jag jätteledsen. Jag älskar att springa. Men mitt mål är att kunna göra det och hon sa att är det mitt mål så ska hon göra allt hon kan för att jag ska kunna göra det igen. 

2 kommentarer:

  1. Oh men vännen :(
    Hoppas innerligt du kommer kunna springa igen. Stor kram till dig finaste T <3

    SvaraRadera
  2. Vad trist att läkaren bara viftade bort det istället för att informera dig ordentligt. Eller åtminstone nämna det efteråt att detta kan hända och då gör vi såhär för att du ska må bra och bli bättre... ungefär.

    Hoppas du mår bättre av att gå till sjukgymnast och jag hoppas innerligt att du kommer springa en dag i framtiden! All lycka till dig!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...