Sidor

onsdag 28 januari 2015

Dagens middag och träningspass


Idag blev det lasagne till middag. Det var så längesen jag gjorde det och Måns har längtat efter sin favvorätt. Så idag blev det äntligen av. Det tar ju sin lilla tid att göra lasagne. Jag vill gärna att köttfärssåsen ska puttra 1-2 timmar innan lasagnen läggs ihop. Sen ska plattorna göras och ostsåsen. Så jag vill ha bra med tid när jag gör det och idag kom vi hem vid kl 14 så då passade jag på.


Sista veckan med halvtid och det ska faktiskt bli kul att gå upp på heltid. Känner att jag är redo för det nu. Jag har läkarintyg på sjukskrivning 50% februari ut egentligen men jag känner att det funkar så pass bra så jag testar heltid fr måndag. Träningen idag blev ett helkroppspass på gymmet efter jobbet och det gick så bra. Det är en sån härlig känsla i kroppen när man känner att man blir starkare och starkare för varje vecka.


måndag 26 januari 2015

Laxbiffar med smak av Lime

Idag blev det laxbiffar till middag. Smaskens var det med aioli och grönsaker till. Receptet är ifrån 56kilo´s kokbok "Viktminskning med LCHF". Hon har chili i sina men det hoppade jag över. Jag dubblade hennes recept så det blev matlådor också.


Laxbiffar med smak av Lime
6-8 port

8 laxfiléer
2 ägg
2 hackade gula lökar
2 lime, rivet skal och saften
salt & sv.peppar
smör att steka i

Mixa allt i matberedare till färs. Klicka ut smeten i stekpanna och stek 2-3 min/sida. 

lördag 24 januari 2015

Lördag = Långfrukost


Det bästa med helgerna är att ta en riktigt lång frukost och att alla i familjen är samlad vid frukostbordet. Man dukar upp med lite extra gott och planerar dagen tillsammans under tiden man njuter av frukosten. Idag blev det chiapudding med lemon curd, mitt långpannebröd m extra protein toppat med ost, gurka och paprika, citron och ingefära dryck och kaffe. Nu ska frukosten få sjunka lite så bär vi snart iväg till gymmet hela familjen. Idag är det ju marklyftarlördag:)

torsdag 22 januari 2015

Benpass & Rörlighetsträning


Hej på er! Tänk vad denna vecka har gått fort. Det är redan fredag imorgon och det ska bli skönt med helg. Sen kommer Måns hem imorgon också efter en vecka hos sin pappa. Så massa mys blir det:)

Idag fick benen en rejäl omgång och sen avslutade jag med rörlighetsträning. Fick öka på vikterna lite till idag också:). Det är så roligt att min kropp vill som jag vill. Efter operationen, när jag fick lymfödem så trodde jag inte att jag skulle kunna träna och springa som jag gjorde innan. Men nu är jag uppe i samma vikter som jag var innan på många övningar och springer 5 km utan problem. Jag blickar framåt och ser milen i sikte och drömmer om marathon.....

Fuck Cancer! Fuck Lymfödem!


tisdag 20 januari 2015

LCHFKlubbens knäckebröd för 39 kr!



Har precis klickat hem 4 pkt knäckebröd för 39 kr/st! ifrån LCHFKlubben. Ord.pris är 79 kr så 39 kr är ju tokbilligt! Har ni inte testat deras knäckebröd så är detta ett bra tillfälle att göra det.

Löpträning med Hanna


Fördelen med att jobba halvtid är att man hinner träna när det är ljust. Det gäller att passa på för mig nu för om 2 veckor ska jag försöka gå upp på heltid igen. Idag så hade jag och Hanna bokat tid för lite löpning på björnön. Jag hjälper Hanna att komma igång med löpningen och det är så roligt. Och hon är så duktig. På fredag är det dags igen.

måndag 19 januari 2015

Vitkålsgratäng m Bacon

Jag älskar vitkål i alla former och igår testade jag att göra gratäng med den och gud så gott det blev. 


Vitkålsgratäng m Bacon
6 port

½ vitkålshuvud i strimlor
1 hackad gul lök
10 cm purjolök i strimlor
2 pressade vitlöksklyftor
2 pkt bacon
4 dl grädde
100 g färskost
2 msk tamarisoja
1 tsk sambal oelek
svartpeppar
3 dl riven ost
smör att steka i

Stek vitkål i smör så den blir lite mjuk, ca 10 min. Lägg över i en smord ugnsform. Stek lök, purjo, vitlök och bacon några minuter. Häll över grädde och färskosten. Krydda med soja, sambal och svartpeppar.Låt puttra några minuter och blanda sedan ner det i formen med vitkålen. Fördela den rivna osten över och gratinera tills det fått fin färg, ca 25-30 min på 200°c(varmluft). Låt gratängen stå några minuter innan servering.


lördag 17 januari 2015

Kesoplättar med Ost & Skinka

God eftermiddag! Hoppas ni har en trevlig lördag. Idag laddade jag och sambon upp med kesoplättar med ost och skinka innan vi drog iväg till gymmet. Det blir lite som varma mackor och är fantastiskt gott!


Kesoplättar m Ost & Skinka
4 st "mackor"/8 st plättar

400g keso
3 ägg
1½ msk fiberhusk

Mixa till en slät smet med mixerstav. Låt svälla några minuter. Klicka ut högar i stekpanna med smör. De flyter ut lite så jag steker 4 plättar i taget. Stek 2-3 min/sida.

Fyllning

8 skivor ost
4 skivor skinka

När plättarna är klara så lägg ost, skinka, ost mellan 2 plättar och låt "mackorna" ligga i stekpannan på svag värme ett tag så osten smälter.

fredag 16 januari 2015

Chiapudding med Banan, Carobpulver & Lemon Curd

Just nu är jag inne i en chiapudding period känner jag. Det är ju så gott! Här är en variant med banan och carobpulver toppat med lemon curd. Härlig kombo med söt och syrligt!


Chiapudding m Banan & Carobpulver
1 port

1½ dl kokosgrädde
2 msk chiafrön
½ tsk vaniljpulver
1 tsk carobpulver
½ mosad banan

Blanda alla ingredienser och låt stå över natten. Servera med lemon curd och ev nötmüsli.


Lemon Curd
3 dl

2 ägg
2 äggulor
2 eko citroner(skalet+saft)
3 msk sukrin
100g smör

Vispa ihop alla ingredienser förutom smör i en kastrull. Låt den nästintill koka upp och sjud den tills den tjocknar. Den får alltså inte koka. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smöret i tärningar.




torsdag 15 januari 2015

E.T och bananplättar


Idag hade Måns och jag torsdagsmys med film och massa godsaker. Vi tittade på E.T. Alltså kan man göra annat än älska den filmen. Måns tyckte den var bra men sorglig. Jag grinade till den som jag alltid gör. Jag har så lätt till tårar och har alltid haft det men jag är extra känslig nu.


Till filmen ville Måns ha grönsaksstavar, manchego och nötter så det blev det.


Bananplättar är ju bara så gott och nu var det ett tag sedan jag gjorde såna så det fick det bli till kvällsmat. Till plättarna hade jag creme fraiche blandat med hallon. Mums!

Bananplättar
2 port

4 ägg
2 bananer
1 tsk vaniljpulver
smör att steka i

Mixa banan, ägg och vaniljpulver. Stek plättarna i smör. 


onsdag 14 januari 2015

Jag är så glad!:)


Jag är så glad! Min kropp svarar bra på styrketräningen. Nu är jag uppe på samma vikter som jag var på innan jag opererades och det känns så jäkla bra! Nu är det bara att fortsätta kämpa. 2015 är mitt år!

tisdag 13 januari 2015

Röhnisch Vår & Sommar 2015

Nytt år och nya träningskläder. Det är så mycket roligare att träna med snygga kläder. Jag älskar att shoppa träningskläder. Det är mycket roligare att shoppa än vanliga kläder tycker jag. Mitt favvomärke Röhnisch gör det igen. Skapar ha begär. Jag vill som vanligt ha typ allt:) Nedan ser ni mina favoriter. Nu ska jag bara bestämma mig för vad jag ska köpa....









måndag 12 januari 2015

Chiapudding med Carobpulver & Hallon

Jag fick hem en burk carobpulver i min naturalbox före jul och tyckte det verkade spännande. Jag testade att göra chiapudding på det och det vart jättegott. Carobpulver påminner om kakao och är fettfri och utan koffein. Carob är väldigt näringsrikt då den bla innehåller A-vitamin, magnesium, koppar, järn och kalcium. Den är även proteinrik och fiberrik. Caob är naturligt söt och smakar lite åt kolahållet.


Chiapudding m Carobpulver & Hallon
1port

1½ dl kokosgrädde
2 msk chiafrön
1 krm vaniljpulver

Blanda alla ingredienser och ställ kallt 30 min. Blanda om och låt stå över natten. Servera hallon till. 





söndag 11 januari 2015

Jobbiga 5 km


Idag har jag nog sprungit mina jobbigaste 5 km någonsin. 2 varv på 2,5 km spåret på björnön. Det har ju kommit en del snö i Västerås det senaste dygnet och det var inte så bra plogat i spåret om man säger så. Ja ni ser ju på bilden. Det blev till att pulsa sig fram nästintill hela tiden och varje steg så gled jag åt sidan eller bakåt med fötterna. Jag var så nära att kliva av efter första varvet. Jag var så trött. Men jag hade bestämt mig innan att det skulle bli 5 km så jag bet ihop och tog ett varv till på ren vilja. Fasiken vad skönt det var efteråt. Kände mig så nöjd. Under tiden jag sprang så åkte både vantar och jacka av. Svettigt! 




Valnötsbröd


Här kommer 3:e receptet ifrån min bakdag i måndags. Jag utgick från mitt långpannebröd med extra protein. Men här har jag lagt till valnötter och uteslutit bakproteinet. Är du känslig mot kruskakli så kan du öka mandelmjölet med samma mängd eller ta pofiber/fibrex.


Valnötsbröd
9 bitar

3½ dl mandelmjöl
1½ dl kruskakli
3 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
100g grovhackade valnötter
2 dl creme fraiche
6 ägg
salt

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda sedan i creme fraiche och äggen. Låt svälla 5 min. Bre ut smeten på plåt så att den blir ca 40x30 cm. Grädda i 175°c ca 12-15 min. Låt brödet svalna och skär rutor.



lördag 10 januari 2015

Marklyft


Idag åkte hela familjen till gymmet för ett skönt styrkepass. För min del blev det en del marklyft med sambon som coach. Det var så roligt med marklyft men jag måste finslipa tekniken. Sa till sambon att jag tycker vi ska ha lördagar som marklyftardagar:) 

Salamipaj med Broccoli & Fetaost LCHF

Paj är så lätt att göra och man kan i typ ha i vad som helst. Jag planerar oftast inte i förväg vad jag ska ha i pajen utan det blir lite "man tager vad man haver". 


Salamipaj m Broccoli & Fetaost
4-6 port

Pajskal

3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrö
40 g mjukt smör
1 msk fiberhusk
1 ägg
lite salt

Blanda ihop till en deg och låt stå kallt ca 30 min. Tryck ut degen i pajform och förgrädda 8 min på 175°c.

Fyllning

70g salami milano
½ färsk broccolibukett i bitar
1 hackad rödlök
150g fetaost i tärningar
2-3 dl riven ost

Strimla salamin och lägg i den och övriga ingredienser i pajskalet. 

Äggstanning

4 ägg
2½ dl grädde
svartpeppar
oregano

Vispa ihop och häll över pajen. Grädda i 25-30 min på 175°C(varmluft) 


torsdag 8 januari 2015

Hamburgare & Bröd LCHF

Igår gjorde vi hemmagjorda ekologiska hamburgare med bröd till middag. Det smakar så mycket bättre med egna hamburgare tycker jag och så vet man precis vad som finns i. Vi serverade hamburgarna med aioli och sötpotatisklyftor kryddade med fajitakrydda.


Hamburgare
4-5 st

500g eko nötfärs
1 eko ägg
salt
svartpeppar
vitlöksflingor
lökflingor 
chilipulver

Alla kryddor jag använder är ekologiska.

Blanda alla ingredienser till en smet och forma hamburgare med press eller för hand. Stek i smör.

Bröd
6-7 st

4 ägg
3 dl mandelmjöl
4 msk fiberhusk
2 dl creme fraiche
25 g smält smör
1 tsk bakpulver
salt
ev sesamfrö till topping

Blanda alla ingredienser i en bunke och låt svälla i ca 10 min. Forma bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och strö ev sesamfrö över. Grädda bröden i ca 10-12 min på 175°C(varmluft).



onsdag 7 januari 2015

Kanelmuffins med Dadlar

Får jag fresta med lite goda kanelmuffins?:) Detta är 2:a receptet från min bakdag i måndags. Testade att baka med dadlar för första gången och det vart ju jättegott. Dessa muffins är kanske inte något för den som är jättestrikt då dadlar innehåller en del kolhydrater. Känn efter själv om du tål och klarar det söta. Kolhydratmängden blir ca 7 g/st om man gör 10 muffins.


Kanelmuffins med Dadlar
8-10 st

10 st urkärnade dadlar
2 dl mandelmjöl
25g smält smör
2 tsk kanel
½ msk honung(kan uteslutas)
3 ägg

Mixa dadlar och mandelmjöl. Tillsätt smör, kanel och honung. Mixa igen. Ha i äggen och mixa igen. Häll i muffinsformar och grädda i 175°c 7-8 min.


tisdag 6 januari 2015

Laxpaj med fetaost och pesto

Igår kväll åt vi en god laxpaj med fetaost och pesto. Jag har inte gjort någon paj med lax tidigare men det kommer absolut bli fler. 


Laxpaj m Fetaost & Pesto
4-6 port

Pajskal

3 dl mandelmjöl
½ dl sesamfrö
40 g mjukt smör
1 msk fiberhusk
1 ägg
lite salt

Blanda ihop till en deg och låt stå kallt ca 30 min. Tryck ut degen i pajform och förgrädda 8 min på 175°c.

Fyllning

1 hackad gul lök
200g strimlad kallrökt lax
150g tärnad fetaost
2-3 dl riven ost

Fördela lök, lax, feta och riven ost i pajskalet.

Äggstanning

4 ägg
3 dl grädde
2 msk grön pesto
svartpeppar

Vispa ihop ingredienserna och häll över fyllningen. Grädda i ca 30 min på 175°c. Låt pajen stå några minuter innan servering.



Vi åt en enkel sallad med blandad sallad, tomat och gurka till pajen.


måndag 5 januari 2015

Långpannebröd med extra protein


Idag har jag haft bakdag när jag kom hem från jobbet och träningen. Det har blivit 2 sorters bröd och goda muffins. Första receptet som jag bjuder på är ett långpannebröd med extra protein. Jag har använt bakprotein i det som dels höjer proteinhalten i brödet och gör det brödigare. Det går såklart att baka utan bakprotein. Öka då mängden mandelmjöl med 1 dl. Dock tror jag att brödet blir högre med bakprotein. Detta är faktiskt ett av det godaste bröden jag bakat. Berätta gärna vad ni tycker om ni testar!

Uppdaterat 10/1 2015: Är du känslig mot kruskakli öka mandelmjölet med samma mängd eller ta pofiber/fibrex istället.


Långpannebröd m extra protein
9 bitar

3 dl mandelmjöl
1 dl kruskakli
1 dl bakprotein
3 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
salt
2 dl creme fraiche
6 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda sedan i creme fraiche och äggen. Låt svälla 5 min. Bre ut smeten på plåt så att den blir ca 40x30 cm. Toppa ev med pumpakärnor/solrosfrön. Grädda i 175°c ca 12-15 min. Låt brödet svalna och skär rutor.



söndag 4 januari 2015

Halvvägs till milen!


Jag är så otroligt glad att min kropp är med mig och gör som jag vill. Idag har jag sprungit min första halvmil efter operationen. Det var så skönt att springa och jag kände att jag kunde ha fortsatt ett litet tag till. Tänk att för ca2 mån sen så var min sjukgymnast/lymfteraput inte säker på att jag skulle kunna springa igen. Men jag har verkligen lyssnat på kroppen och tagit det jättelugnt och sakta men säkert ökat på distansen samtidigt som jag har styrketränat. Och idag fick jag bevis på att jag gjort rätt. Halvvägs tillbaka till milen, tjoho! :)


Efteråt så fyllde jag på med lite tacorester från i fredags.

lördag 3 januari 2015

Långpromenad i solen


Idag har det varit strålande sol och vad passar bättre än en långpromenad då. Måns blev hämtad av sin pappa idag vid kl 10 och efter det så ringde jag min pappa och tvingade ut honom på en promenad på björnön. 5 sköna kilometer blev det. Känner av träningsvärk från igår och mitt högra ben som har spökat sen operationen ömmade lite också så promenaden blev perfekt idag. Jag saknar verkligen snön så den får gärna komma tillbaka snart. 

Ikväll blir det bio och restaurang med goda vänner. 

fredag 2 januari 2015

Tillbaka på jobbet

Idag var det första jobbardagen sen 29 september. Jag har varit sjukskriven på heltid sen operationen men nu är det dags att börja smyga igång med jobbet. Jag är sjukskriven på 75% januari ut och 50% februari men känner jag att jag kan öka på tiden fortare så är det bara att göra det. Så idag blev det en smygstart med 2 timmars jobb. Jag har nästan 1000 mail att gå igenom så det kommer ta några timmar.  


Direkt efter jobbet gick jag in och körde ett pass på företagets gym. 


Jag körde 30 min styrketräning och avslutade med 30 min på löpbandet med intervaller. Blandade gång med springa. Löpningen känns riktigt bra nu och jag kan öka på tempot så jag är snart uppe i mitt normala tempo. Jag är dock försiktig med distansen än så länge med den plussas på den också med så steg varje vecka. Hejja mig!


Måns är julledig fortfarande så han fick följa med till jobbet och gymmet idag. Han älskar att läsa så efter lite boll-lek så satt han såhär resten av tiden.

Nu ska vi titta på Draktränaren. 

Ha en fin kväll!