Sidor

fredag 25 februari 2011

Gott rågbröd

Nu äter inte alla i familjen lchf utan det är bara jag om gör det "fullt ut". De andra äter det jag äter men lägger till lite pasta, ris el potatis. Och de äter bröd. Självklart bakar jag brödet till dem! Jag älskar att baka och testa nya recept. Sen tycker jag det är bra att de slipper alla konstigheter de har i köpebröden, konserveringsmedel m.m. Receptet till det här goda rågbrödet hittade jag hos Anna. Jag har ändrat i ursprungsreceptet då jag inte hade allt hemma när jag skulle till att baka det. Mina blev inte lika fina som Annas men goda blev de iaf(ja jag smakade en pytte tugga från sambons macka, man måste ju smaka de man bakar ju!) Jag använder alltid torrjäst när jag bakar. Tycker det är smidigare med den långa hållbarheten. Tänk på att degvätskan ska vara något varmare med torrjästen.


2 limpor

5 dl vatten
50g jäst
1 msk salt
2 msk olivolja
1 dl yoghurt
2 msk flytande honung
3 dl grovt rågmjöl
3 dl rågflingor
vetemjöl special

Gör så här: Värm vattnet till något varmare än fingervarmt om du använder torrjäst. Häll vattnet i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Vetemjölet tillsätter du tills degen släpper kanterna och du har en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut 2 limpor och låt jäsa 30 min. Skär ev snitt i bröden med en vass kniv. Ställ in bröden i 250 grader och sänk temperaturen till 200grader när du sätter in bröden. Grädda i ca 30 min. Vill du ha en krispig yta på bröden ställer du en ugnsform med 2 dl vatten under bröden.




torsdag 24 februari 2011

Godaste bearnaisen!


Helt klart den godaste bean om ni frågar mig! Jag kan äta en helt burk om jag nu skulle vilja det:) Ska försöka mig på att göra egen bea nån dag. Har testa förut men då blev den så rinnig. Inte alls så där tjock som man vill att bea ska vara. Men träning ger färdighet eller vad säger man:) Brukar ni göra egen bea eller köper ni färdig? Sitter ni inne på något bra recept så berätta gärna!

Bild: erikssåser

onsdag 23 februari 2011

Kasslergratäng

Mumsig kasslergratäng blev det igår. Här kan man variera sig med olika grönsaker beroende på vad man har hemma. En rätt som är lätt att göra och passar både vardag och fest.


Kasslergratäng
6-8 pers

800g-1 kg kassler
5 dl vispgrädde
1 burk tacosås(santa marias är utan socker)
200g champinjoner
2 st röd paprika
1 gul lök el 10 cm purjo
3 st krossade vitlöksklyftor
2 dl riven ost
smör

Gör så här: Skiva kasslern och lägg i en ugnsform. Skiva champinjonerna, skär paprikan i bitar och hacka löken. Fräs champ, paprika, lök och vitlök i smör i stekpannan några minuter. Fördela jämnt över kasslern. Blanda grädde och tacosås och häll över. Toppa med riven ost. Gratinera i ugen på 200 grader tills osten fått fin färg, ca 20 min. Servera med broccoli(ris el bulgur om du äter kolhydrater)

måndag 21 februari 2011

Blåbärssnittar

Jag tycker det är jättekul att hitta på nya recept och testar mina idéer så ofta jag hinner. Såg ett recept inne hos Anna som jag blev så förtjust i. Hon hade gjort kakor med blåbärsmarmelad. Jättegoda såg de ut att vara. Och genast satte min hjärna igång att arbeta med ett lchf recept i samma anda. Resultatet ser ni har nedan. Smaskiga till tusen är det! De blev härligt spröda, typ drömmarspröda. Mums!


ca 35 st

150g smör
1 krm stevia
2 krm vaniljpulver(ekologiskt, ej socker)
1 ägg
2 dl hasselnötter
2 dl kokosflingor
2 dl sötmandel
1,5 tsk bakpulver

1 dl blåbär(tinade el färska)
1 krm vaniljpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 200grader. Lägg hasselnötter, kokosflingor och sötmandeln i en matberedare och mix till mjöl. Lägg i övriga ingredienserna(utom blåbären såklart) och mixa till en kladdig deg. Forma till 3 längder på plåt klädd med bakplåtspapper. Gör en skåra i längderna och lägg i mixade blåbär med vaniljpulver. Grädda i ca 10 min. Ta ut plåten och skär sneda bitar. Ställ in plåten i ugnen igen och stäng av värmen. Låt kakorna stå i ugnen i ca 30 min.


söndag 20 februari 2011

Köttfärsgryta med grönpeppar och ärtor

En fantastiskt god gryta som passar bra när man är många(eller om man vill ha många matlådor i frysen). Jag äter grytan med broccoli, de andra i familjen med ris eller pasta.



Köttgryta m grönpeppar & ärtor
6-8 pers

800g blandfärs
1 gul lök
10cm purjolök
3 klyftor vitlök
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche 34%
2 msk kinesisk soja
1 msk tamarisoja
1 msk grönpeppar
2 dl riven ost
2 dl frysta gröna ärtor
salt & peppar
smör

Gör så här: Lägg en stor klick smör i en gryta och bryn köttfärsen med lök och purjo. Häll i grädde, creme fraiche och de båda sojasorterna. Mortla grönpepparn och ha i den, salt och peppar. Låt puttra i 15 min. Häll i ost och ärtor. Låt puttra 5 min till. Klart!






fredag 18 februari 2011

Chokladmousse

Får jag fresta med en god chokladmousse till helgen? Choklad är lyx för mig. Jag brukar unna mig några rutor mörk choklad(minst 70%) i vecka. Vill man ha nåt lyxigare t.ex som avslutning på en god middag passar denna mousse perfekt!


Chokladmousse
4pers

3 ägg
100g mörk choklad(minst 70%)
1 krm vaniljpulver
2,5 dl vispgrädde

Separera äggvitor och gulan. Vispa vitan till fast skum. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något. Blanda gulan med vaniljpulver och rör ner chokladen. Blanda i vitan i chokladsmeten och sist vispad grädde. Häll upp i små glas el koppar ochl åt stå kallt till servering. Dekorera ev med färsa hallon och en klick vispgrädde.


tisdag 15 februari 2011

Fiskbiffar med god röra

Varje måndag kommer min pappa och äter med oss. Det har han gjort de senaste 6 åren och det är mycket trevlig tradition:) Igår bjöd jag på fiskbiffar. Det är jättelätt att göra och går riktigt snabbt!
Tyvärr så blev det inga bilder, vi var för hungriga så det glömdes bort. Men här är iaf receptet:

Fiskbiffar
4pers

600g fisk(jag tog lax)
1 ägg
1 hackad gul lök
1 tsk fiskkrydda
salt & svartpeppar
smör att steka i

Skär fisken i mindre bitar och mixa till färs i matberedaren. Blanda med övriga ingredienser och forma till biffar. Stek dem i 3 min per sida.

Räk/kräft röra

300g  skalade räkor el kräftskärtar
2dl creme fraiche
1 dl majonäs
1/2 dl hackad dill
salt & peppar

Blanda alla ingredienser och förvara kallt till servering.

Jag serverade en sallad gjord på tärnad ost, paprika och gurka till biffarna.

C-vitamin


Att c-vitamin är bra att få i sig vet ju nästan alla. Men alla vet inte om de många positiva effekterna c-vitaminet har. C-vitamin är nödvändigt för bland annat bindvävens ämnesomsättning. Det underlättar järnupptagningen i magen(jag fick höra när jag var gravid att jag skulle äta järnrik mat och dricka apelsinjuice till så att järnet lättare togs upp av kroppen t.ex). Lindrig brist kan ge blödningar i tandköttet(vilket leder till tandlossning), försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet, ökad risk för infektioner. Allvarlig brist ger skörbjugg. Större doser än RDI av C-vitamin kan även mildra och förkorta exempelvis förkyldningar.

Rekommenderat dagligt intag(RDI) är enligt svenska normer 30 till 60 mg/dag (85/100 mg för gravida/ammande), vilket är betydligt lägre än de amerikanska normerna som ligger på 200 mg/dag. Det räcker dock med 10 mg/dag för att undvika skörbjugg. 

Källa: wikipedia 


Var hittar man c-vitamin då? Födoämnen som innehåller höga halter av C-vitamin är till exempel potatis, olika grönsaker, svarta & röda vinbär, nypon, citrusfrukter. Här nedan ser ni hur mycket c-vitamin några livsmedel har per 100g.  

Broccoli 120,0 mg
Paprika röd 184,8 mg
Paprika gul 204,9 mg
Blomkål 61,5 mg
Apelsin 51,0 mg
Kiwi 67 mg
Mandarin 41,0 mg

Tänk att många grönsaker har mer c-vitamin än frukt! Det trodde jag inte för några år sedan. Så ät hellre paprika än apelsin så får du i dig mer c-vitamin och slipper fruktsocker. Jag har tex börjat ge Måns paprika istället för apelsin hemma. Han får ju frukt på dagis så jag tycker grönsaker är bättre hemma. Sen är jag jätteglad för han älskar broccoli:)

måndag 14 februari 2011

Köttfärssoppa m korv

Igår blev det god soppa till lunch. Det var längesen jag gjorde soppa och det är ju så gott! Soppa är så tacksamt att laga till många och kan varieras mycket. Sambons dotter hade fottbollsmatch igår så de var riktigt frusna när de kom hem. Då passade det bra med en värmande soppa. Måns satt och vänta så snällt på att de andra skulle komma hem så vi kunde äta.


Köttfärssoppa m korv
6-8 pers

500g bland el fläskfärs
4 st starka korvar
2 burkar krossade tomater
2 gula lökar
5 klyftor vitlök
2 röda paprikor
buljong el fond efter smak(ej tärning, innehåller glutamat)
vatten
smör
kryddor

Gör så här: lägg en stor klick smör i en gryta och bryn köttfärs, lök, vitlök. Lägg i korv och paprika. Slå på tomaterna och fyll burkarna med vatten och häll i det i grytan. Lägg i buljong och krydda efter smak. Jag använde basilika, oregano, hemmagjord tacokrydda, salt och peppar. Låt allt puttra på spisen i ca 15 min.
Jag serverade soppan med creme fraiche blandat med vitlök och persilja. Hur gott som helst!

lördag 12 februari 2011

Underbara lördag

Härligt att vakna upp till solen som lyser så fint. Idag står det bakning på schemat. Har hittat lite recept på lchf godbitar som jag måste testa, det är ju lördag:) Tänkte det skulle bli lchf mys till melodifestivalen ikväll för hela familjen. Inge godis, chips och läsk som det brukar bli på lördagar. Vi börjar kvällen med hemmagjorda hamburgare med lchfbröd. Sen dukar jag upp ölkorv, ostkuber, oliver, chokladbollar(lchf), kokoskakor med mörkchoklad(lchf) och bubbelvatten med citron i. Vad tror ni om det? Gott va!? Jag tror det kommer gå hem hos barnen också. De börjar vänja sig vid nyttigare alternativ:)

Ha en underbar lördag!

torsdag 10 februari 2011

Himmelsk bärpaj

Gjorde en sååå god paj i söndags! Godkänd enligt lchf också såklart:) Jag serverade pajen med vispgrädde blandat med ekologiskt vaniljpulver. Ni måste bara testa denna paj!


Himmelsk bärpaj
6-8 pers

200g tinade eller färska bär(jag tog hallon & blåbär)
50g rostade mandelflarn
50g hackade hasselnötter
1 dl kokosflingor
25g smör
1 krm stevia

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och blanda med övriga ingr. Smörj en ugnsform med smör och fördela bären jämnt i botten. Strö över "smuldegen". Grädda i ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min. Mums!

onsdag 9 februari 2011

Bokrea

Fick tips av Bea(som har en grym blogg med massa lchf recept) att Adlibris har Dr Dahlqvist & Airams kokbok för fest och helg på bokrean. Klar jag slog till! Har tittat många gånger på den i affären men nu så blev det dags att klicka hem den. Endast 45 kr kostar den!

Airam och Annika dukar upp till jul, påsk, bröllop, nyår, dop, grillparty utomhus och ungdomsfest. I boken får du inspiration till dukningar och maträtter. Annika berättar om varför LCHF-kosten är så bra för dig och din hälsa. Det är bra om man kan följa kosten även till fest. Airam har fyllt boken med läckra recept.

Jag klickade även hem två böcker till:



Den hemlige kocken skriven av Mats-Eric Nilsson och Äkta Vara med samma författare.

Ser fram emot att läsa dem.




Oxfilé med ugnsrostade grönsaker

Vi lyxade till det lite i helgen med oxfilé, ugnsrostade grönsaker och god sås. Till det en glas rödvin. Så gott! 



Pepparoxfilé m gräddsås
4 pers

800g oxfilé
3 msk grönpeppar
smör att steka i

Sås
5 dl vispgrädde
1-2 msk soja
1 msk tamarisoja
1 msk krossad grönpeppar
2 tsk dijonsenap

Gör så här:
Skiva oxfilén, mortla grönpeppar och lägg på en tallrik. Vänd filéskivorna i peppar och stek i stekpanna. Lägg över i annan form. Häll i ingr till såsen i stekpannan och låt puttra tills såsen tjocknat lite, ca 15-20 min.



Ugnrostade grönsaker

1 st färsk broccoli
1 röd paprika
2 st rödlök
10 cm purjo
3 st tomater
1 zuccini
3 klyftor vitlök
1 dl olivolja
flingsalt

Skär grönsakerna i bitar, krossa vitlöken. Blanda allt i en smord ugnsform. Rosta i ugnen på 225 grader ca 25 min.



måndag 7 februari 2011

Rosa kokostoppar LCHF

Dessa små rosa godingar gjorde jag i fredags. Råkade ha i lite mycket röd karamellfärg bara:) Inte meningen att de skulle bli SÅ rosa utan lite mer ljusrosa. Men, men. Nästa gång blir de till att vara lite försiktigare med färgflaskan.


Kokostoppar LCHF ca 20 st

50 g smör
2 st ägg
200 g kokosflingor
rivet skal av 1 lime eller 1/2 citron
1 krm stevia
ev. några droppar karamellfärg

Gör så här: Sätt ugnen på 175 gr. Smält smöret. Färga kokosflingorna med karamellfärgen. Blanda i övriga ingredienser. Låt smeten stå och svälla i 10 min. Format till bollar eller toppar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 7 min(varmluftsugn) eller 10 min i vanlig ugn. 



fredag 4 februari 2011

Mandelkakor

Lite mandelkakor i lchf stil kanske kan smaka såhär en fredag? Riktigt goda är de!


Mandelkakor ca 20 st

4 bittermandlar
200g sötmandel
2 äggvitor
rivet skal från 1 citron
1 krm stevia

Gör så här:
Sätt ugnen på 250g. Koka bittermandeln i 10 min. Skålla och skala sötmandeln. Skala bittermandeln. Rosta mandlarna i ugnen i 5-7 min. Sänk värmen till 150g. Mixa mandlarna. Vispa äggvitan, citronskal och stevia till fast maräng. Vänd ihop med mandlarna. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15 min.
Förvaras i burk med lock. 

Ursprungsreceptet hittade jag i LagaLätt nr 1 2011. Har gjort om receptet så det passar lchf.

torsdag 3 februari 2011

"Nyttigt" vitaminvatten


Aftonbladet skriver idag om de så kallade nyttiga vattnet på flaska. "Vitaminvatten"- säljs som det nya, nyttigare alternativet till läsk. Full med socker såklart! Det här var ingen nyhet för mig men det är bra att det uppmärksammas. Gör eget vitaminvatten istället! Pressa färsk citron(1-2 tsk) i ett glas och fyll på med kolsyrat vatten, jättegott! 

onsdag 2 februari 2011

LCHFmagasinet & Topphälsa

Fick hem 2 nr av LCHFmagasinet och nya ToppHälsa idag. LCHFmagasinet är helt nytt för mig. Det startades 2010 av bla Annika Dahlqvist och Sten-Sture Skaldeman. Tidningen handlar om mat, hälsa och viktkontroll med inriktning på LCHF såklart. Jag har beställt en prenumeration för 2011 och fick ett nr från 2010(nr3). Tidningen var så bra att jag frågade om de inte hade de resterande 3 nr från 2010 som jag kunde få köpa. Så här kom 2 nr av 3 iaf.


I ToppHälsa är det några sidor om lchf och Björn Ferry bjuder på några lchf-recept bl.a. Det här blir min kvällsläsning.

tisdag 1 februari 2011

Jag äter det jag vill!

Hade en liten diskussion på lunchen idag. Det började med att en person tyckte att min mat såg så god ut:) Hade med mig kasslergryta och blomkål. Sen kom kommentaren: har du inge ris till!? -Nej det har jag inte. Har inte ätit ris, pasta, potatis eller bröd sen 1:a januari, sa jag. Då kom det här med att man kan äta allt bara men rör på sig. Och att jag inte behöver gå ner i vikt. Men jag är inte ute efter att gå ner många kilo. Jag vill vara frisk, pigg, orka med vardagen och jobbet bättre. När jag åt som jag gjorde innan så var jag trött ofta, sov mycket men vaknade på nätterna flera ggr, hade huvudvärk var och varannan dag m.m. Nu på bara dessa veckor är jag piggare, sover hela nätter(oftast), ingen huvudvärk, och jobbar bättre. Det är den här kosten min kropp vill ha! Jag tvingar inte på någon att börja med lchf. Frågar någon om lchf så svarar jag gärna. Vill andra äta mycket kolhydrater så får de göra det. Men låt mig äta det jag vill utan att någon lägger sig i då också tack!