måndag 16 december 2013

Nyttigare pepparkakor


Igår gjorde jag och barnen pepparkakor. Jag ville inte köpa en färdig deg med massa socker och margarin så jag gjorde egen. Jag läste inne hos Ann Fernholm om att hon halverat mängden socker och bytt ut delar av vetemjölet mot mandelmjöl i ett vanligt recept. Smart tyckte jag och testade att dra ner ännu mer:) Resultatet blev riktigt bra! Riktiga pepparkakor men med betydligt mindre socker och vetemjöl än ett vanligt recept. Och barnen tyckte de smakade precis som vanliga! Denna deg är perfekt för att trycka ut figurer av och blir krispiga och goda. Pepparkakorna är inget min mage tål pga att det fortfarande är gluten i, men jag tycker i alla fall att de är ett bättre alternativ.


Pepparkakor
ca 100 st

100g smör
0,5 dl rörsocker
2 msk sirap
1 dl grädde

1 påse pepparkakskryddor
4 dl mandelmjöl
3 dl vetemjöl
1/2 msk bikarbonat

Smält smör, socker, sirap och grädde i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna och ha i dem i vätskan. Blanda ihop till en deg(för hand eller i maskin). Låt vila i kylen minst 3 timmar. Dela degen i 4  delar, kavla ut och tryck ut figurer. Grädda i 4-5 min på 175 grader(varmluft). Låt svalna och förvara i burk med lock.



Jag använder en bakduk och kavel med silikon vilka förhindrar att degen fastnar. 


Använd en stekspade eller osthyvel för att flytta figurerna till plåten.


1 kommentar:

  1. Vad smart! Det ska jag komma ihåg till nästa år... då kanske sonen vill baka pepparkakor igen. :)

    SvaraRadera