fredag 25 februari 2011

Gott rågbröd

Nu äter inte alla i familjen lchf utan det är bara jag om gör det "fullt ut". De andra äter det jag äter men lägger till lite pasta, ris el potatis. Och de äter bröd. Självklart bakar jag brödet till dem! Jag älskar att baka och testa nya recept. Sen tycker jag det är bra att de slipper alla konstigheter de har i köpebröden, konserveringsmedel m.m. Receptet till det här goda rågbrödet hittade jag hos Anna. Jag har ändrat i ursprungsreceptet då jag inte hade allt hemma när jag skulle till att baka det. Mina blev inte lika fina som Annas men goda blev de iaf(ja jag smakade en pytte tugga från sambons macka, man måste ju smaka de man bakar ju!) Jag använder alltid torrjäst när jag bakar. Tycker det är smidigare med den långa hållbarheten. Tänk på att degvätskan ska vara något varmare med torrjästen.


2 limpor

5 dl vatten
50g jäst
1 msk salt
2 msk olivolja
1 dl yoghurt
2 msk flytande honung
3 dl grovt rågmjöl
3 dl rågflingor
vetemjöl special

Gör så här: Värm vattnet till något varmare än fingervarmt om du använder torrjäst. Häll vattnet i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Vetemjölet tillsätter du tills degen släpper kanterna och du har en smidig deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut 2 limpor och låt jäsa 30 min. Skär ev snitt i bröden med en vass kniv. Ställ in bröden i 250 grader och sänk temperaturen till 200grader när du sätter in bröden. Grädda i ca 30 min. Vill du ha en krispig yta på bröden ställer du en ugnsform med 2 dl vatten under bröden.




1 kommentar: